POZOR AKCE: granule FARM FRESH 15 kg + 2kg ZDARMA granule FARM FRESH 12 kg + 1,5 Kg ZDARMA jen do konce dubna nebo do vyprodání :)

Záněty u psů

Nadměrný výskyt zánětů u psů, příčiny a prevence

Alergie a intolerance jsou významné faktory, které mohou u psů vyvolávat záněty. Záněty bývají pro naše psí parťáky nepříjemné a mohou způsobit značné potíže.       

V tomto článku se podíváme na to, co jsou alergie a intolerance u psů, jak mohou způsobovat záněty a jak předcházet těmto problémům. Zároveň se zaměříme na možnosti jak řešit již probíhající záněty.

 Záněty_food

Alergie a intolerance u psů a jejich spojení se záněty

Alergie u psů jsou neobvyklou reakcí imunitního systému na jinak bezpečné látky. Tyto látky, které způsobují alergie se nazývají alergeny. Mezi nejběžnější alergeny patří určité složky potravy (např. obiloviny, kuřecí maso či hovězí maso), pyly, plísně, blechy a jiní parazit. Stejně jako různé chemikálie a parfémy. Alergická reakce může způsobit různé projevy, včetně zánětu kůže (alergická dermatitida), svědění, zarudnutí, vyrážky a otoky.

Intolerance na druhou stranu je reakce těla na specifické složky potravy, které nejsou škodlivé samy o sobě, ale organismus nezvládá správně strávit nebo trávit. Některé psy mohou být například intolerantní na laktózu (mléčný cukr) nebo obiloviny, což může způsobit poruchu a zánětlivé reakce.

Obě mohou vyvolat chronické záněty, které mohou postihnout různé části těla, včetně kůže, trávicího systému a dýchacích cest.

Dog-nemocný

 

Předcházení alergiím a intolerancí u psů

Prevence je nejlepším přístupem k řešení alergie a intolerance u psů. Některé alergie mohou být geneticky podmíněné, ale mnohé z nich lze omezit pomocí správného postupu:

  • Kvalitní strava : Vyberte pro svého psa kvalitní a vyváženou stravu. Mnoho komerčních psích potravin obsahuje potenciálně alergenní složky, proto hledejte stravu s omezeným počtem ingrediencí a bez přidaných konzervantů nebo barviv.
    Nevíte si rady jaké krmivo pořídit?
    https://www.alergickypes.cz/jidelnicek-na-miru/
  • Postupné zavádění nových potravin : Pokud chcete změnit jídelníček svého psa, dbejte na postupné zavádění nových složek. Tím minimalizujete riziko alergických reakcí.
  • Kontrola prostředí : Snažte se minimalizovat kontakt s možnými alergeny, jako jsou plísně a pyly. Držte svého psa v čistém prostředí..
  • Pravidelná péče o srst : Důkladné kartáčování a koupání mohou snížit riziko kožních alergií a zánětů.

 Pes_kvetiny

 

Řešení již probíhajícího zánětu

Pokud si všimnete, že váš pes trpí zánětlivou reakcí, je důležité jednat rychle a správně:

  • Návštěva veterináře : Pokud si nejste jisti, co zánět u vašeho psa vyvolal, nebo pokud zánět přetrvává nebo se zhoršuje, tak návštěva veterináře bude určitě správný krok.. Veterinární odborník bude schopen určit vhodnou léčbu daného zánětu. .
  • Eliminační dieta : Pokud máte podezření na alergii nebo intoleranci na potraviny, veterinář může doporučit eliminaci možných alergenů z jídelníčku psa. Nakonec lze postupně zkoušet nové potraviny, aby se identifikovali nevhodné složky v potravě.

    TIP: https://www.alergickypes.cz/eliminacni-dieta-na-miru/

  • Léčba zánětu : Veterinář může předepsat léky nebo krémy, které pomohou zmírnit zánět a svědění. Tyto léky mohou zahrnovat antihistaminika, kortikosteroidy nebo jiné léky proti zánětu. Ovšem nezapomínejme, že nejdůležitější je najít příčinu. Dlouhodobé užívání léku, není správná cesta.
  • Doplňky stravy : Některé doplňky stravy obsahují látky, které mohou podporovat imunitní systém psa a snížit zánětlivé reakce.                                                        TIP: https://www.alergickypes.cz/canine-allergy-bundle-boj-s-alergii/

 Zánět_u_psa

Nezapomeňte, že každý pes může být jiný a co funguje u jednoho nemusí být vhodné pro druhého. Pokud jste v pochybnostech ohledně stravy nebo léčby, vždy potřebujete radu od odborníka.
TIP: https://www.alergickypes.cz/kontrola-aktualniho-jidelnicku/

 Dog_and_man

Alergie a intolerance mohou způsobit  našim psím parťákům nepohodlí a potíže. Díky prevenci může dojít k minimalizaci rizik alergické reakce. Pokud se již zánět objevil je důležité jednat rychle a vyhledat pomoc od veterináře.

Zdravá strava, správná péče o srst a minimalizace kontaktu s potenciálními alergeny jsou důležité kroky pro udržení vašeho psa ve zdravé kondici.