POZOR AKCE: granule FARM FRESH 15 kg + 2kg ZDARMA granule FARM FRESH 12 kg + 1,5 Kg ZDARMA jen do konce dubna nebo do vyprodání :)

Fénovat či nefénovat psa?

Péče o psí srst samozřejmě začíná u koupání a výběru vhodného šamponu. Mezi péči o psa a jeho srst také řadíme vyčesávání a obrovským tématem také může otázka zda psa fénovat či nefénovat. 

Drhnutí mokré psí srsti ručníkem může mechanicky poškodit chlupový váček - v podstatě můžeme tímto nešetrným sušením psovi více uškodit. 

Pokud zvolíte sušení psa ručníkem (především u krátkosrstých plemen) dávejte pozor, aby sušení bylo šetrné a VŽDY po směru srsti, NIKDY proti směru srti. 

PES FEN_1

JAKÁ PRAVIDLA PLATÍ PRO FÉNOVÁNÍ PSA? 

Psa nesmíme fénovat horkým vzduchem. Sušit psí srst můžeme pouze vlažným nebo teplým vzduchem. 

Trpí-li váš psí parťák na jakýkoliv kožní problém, je extrémně důležité dávat si pozor na teplotu vzduchu. Příliš horkým vzduchem, můžeme narušenou kůži spálit nebo poškodit přirozenou flóru kůže - vždy se musí k tomu přistupovat opatrně.

A co se týká zvuku fénu, je potřeba aby si na něj pes zvykl. 

PES FEN_3

FORMA SUŠENÍ PSA PO ŠAMPONOVÁNÍ

Krátkosrstá plemena - froté (savým) ručníkem po srsti. Platí zde už zmíněné pravidlo: NEdrhnout psa proti srsti. Tvrdý chlup se zaráží zpět do srsti a může propíchnout chlupový váček - kůže na něj reaguje jako na cizí těleso a imunitní systém se jej snaží zapouzdřit a vyloučit z těla. To způsobuje lokální záněty kůže (iritační dermatitidu).

Jorkšíři - je to velice podobné jako u krátkosrstých psů. 

U jorkšírů se mezi péči o srst může mimo jiné řadit i zkrášlování srsti - konkrétně pomocí gumiček a spínání srsti do culíků. Ani toto ale není “jen tak”, pokud se to dělá často a gumička je příliš stáhnutá až ke kořenu chlupu, může se pejskům časem vytvořit plešinka (chloupky vypadnou). Pro kůži je to dlouhodobý traumatizující stimul a chlupy neudrží.

Dlouhosrstá plemena - doporučuje se po šamponování vyčesat a vyfénovat, aby se srst nezapařila.