POZOR AKCE: granule FARM FRESH 15 kg + 2kg ZDARMA granule FARM FRESH 12 kg + 1,5 Kg ZDARMA jen do konce dubna nebo do vyprodání :)

Proč a jak preventivně pečovat o srst a kůži psa?

Kůže je největší orgán těla. Jedná se v podstatě o ochranu vnitřního organismu vůči vnějšímu prostředí. Proto také těla (kůži) savců pokrývají chlupy, bodliny a šupiny.

Kůže chrání organismus před bakteriemi, parazity a viry. Je to také rozsáhlý imunitní orgán, ve kterém je ukryté významné množství imunitních buněk.

O kůži můžeme říci, že je “zrcadlem” psího zdraví. Na kůži se často projevují onemocnění vnitřních orgánů - žlázy, játra, slinivka. 

A právě proto je důležité se o kůži psa (i preventivně) starat. Staráte se tak totiž i o jeho celkové zdraví. 

PES SRST_1

Srst (chlupy) slouží jako ochrana před UV zářením - narozdíl od nás lidí tedy psi nemusí myslet na opalovací krémy, ale my, psí páníčci, musíme myslet na péči o jejich srst. 

V srsti můžeme rozlišit 3 typy chlupů: 

  • pesíky (delší a silnější) - tvoří zbarvení srsti.
  • Osiníky a vlníky (kratší a jemnější) - tvoří tzv. podsadu, která má hlavně izolační funkci.

 Zvláštním typem chlupů jsou tzv. vibrisy, neboli hmatové chloupky - vousy.

Každý pes má jisté vrozené predispozice pro kvalitu srsti - hustotu chlupů ale výrazně ovlivňuje i vliv prostředí a externích vlivů - krmivo, užívání šamponu, koupání … Tedy i vy jako majitelé můžete péčí o psa ovlivnit kvalitu jeho srsti. 

PES SRST_6

 

JAK SI PŘEDSTAVIT PREVENCI V RÁMCI PÉČE O KŮŽI A SRST PSA?

Prevence je vždy jednodušší a levnější, než řešení problému. Proto přesto, že nemá pes problémy s kůží, existují preventivní opatření, které napomohou, aby to tak zůstalo.

Na druhou stranu, nikdy by se to s péčí nemělo ani přehánět! Přílišná péče může psovi naopak i vadit a škodit. 

Například každodenní čištění uší - lokální preparáty mohou psa dráždit a v případě, že nemá problémy s ušima, tak by se neměly ani ty preparáty používat, neboť ucho má samočistící efekt. Stejně tak i šamponování. Každý pes je jiný, ale přehnaná péče u zdravého chlupáče může být na škodu.

 PES SRST_4

 

  • preventivní krok - PSÍ ŠAMPONY

 VŽDYCKY používejte na koupí psa psí šampon, NIKDY lidský. 

Mezi lidskou a psí kůží je obrovský rozdíl v PH - kyselosti kůže. 

  • PH psí kůže je více zásadité - alkalické. 
  • PH lidské kůže je více kyselé. 

Jedinná možná alternativa psího šamponu jsou dětské šampóny - jsou citlivější k pokožce. 

A pokud váš pes již nějakou alergickou reakcí trpí, doporučuji používat psí šampon Animology derma dog. 

https://www.alergickypes.cz/animology-sampon-na-citlivou-pokozku-derma-dog--250ml/

 PES SRST_3

 

  •  preventivní krok - SUŠENÍ SRSTI

Je to právě nešetrné sušení psí srsti po koupání, které může psovi způsobit problém. 

Při sušení ručníkem je nutné sušit vždy ve směru srsti. Extrémní opatrnost je na místě v případě, že pes trpí problémy se srstí. Drhnutím ručníkem proti srsti můžete oslabený chlupový váček propíchnout samotným chlupem. Psí organismus poté na chlup reaguje jako na cizí předmět, tělo má tendenci chlup zapouzdřit a vyloučit z těla a tím vzniká zánět. Budeme-li při sušení psí srsti extrémně neopatrní, můžeme propíchnout několik chlupových váčků a tím vznikne lokální zánět. To se většinou řeší antibiotiky. Šetrnou péčí a sušením srsti tomu ale můžeme snadno předejít. 

Fénování psí srsti je šetrnější ale má také své pravidla. Psí srst musíme vždy fénovat jen teplým nebo vlažným vzduchem - nikdy úplně horkým!

Pokud by byl vzduch moc horký, může se poškodit přirozená flora kůže, v horším případě se může narušená kůže spálit. Proto i k fénování vždy přistupovat opatrně.

Jakou a jak psí srst (ne)sušit najdete podrobně v článku Fénovat či nefénovat psa

 

  • preventivní krok - ANITIPARAZITIKA

 Prevence, kterou ale NIC nezkazíte, právě naopak jsou antiparazitika. Jsou to totiž právě paraziti, kteří přenášejí různé nemoci. Mimo jiné mohou také paraziti způsobovat psovi alergické reakce. 

Nasadíme-li psovi antiparazitika, například klíště se vůbec nepřisaje. A v případě přisátí se na kůži, antiparazitika klíště okamžitě usmrtí a klíště tak nic do psa nevstříkne - tedy nedojde k přenosu žádného onemocnění. 

PES SRST_2

Nicméně i antiparazitika mohou mít vedlejší účinky jako například alergie. Může se stát, že pes na sobě antiparazitické složky nesnese. Antiparazitické tablety jako je Bravecto nemají příliš pozitivní vliv na funkci jater, v takovém případě doporučuji podávat psovi ostropestřec, a to třeba formou oleje

Jedním z dalších možností jak řešit odpuzování parazitů je antiparazitní šampon.