POZOR AKCE: granule FARM FRESH 15 kg + 2kg ZDARMA granule FARM FRESH 12 kg + 1,5 Kg ZDARMA jen do konce dubna nebo do vyprodání :)

Zvracení u psa

Stejně jako průjem může mít i zvracení více příčin. Nikdy by se ale nemělo podceňovat. Psí tělo je silně dehydratováno a je nutné doplňovat tekutiny. Obzvlášť pokud je zvracení doprovázeno průjmy

Nejčastější příčina zvracení je potřeba zbavit se nevhodné potravy. Taktéž se ale může jednat o vážný zdravotní problém. Proto berte na vědomí, že pokud zvracení u psa přetrvává, je potřeba vyhledat pomoc veterináře. 

Ve většině případů se u psů jedná o pročištění žaludku a střev. Nejběžnější je u psů pojídání trávy. Vedou se mnohé spekulace, proč to psi dělají. Může se jednat o pudový návyk, kdy pes pojídáním trávy rozdráždí trávicí trakt a pomůže mu to se vyprázdnit (pročistit). 

Pokud pes po zvracení nevykazuje žádné “vedlejší projevy” jako třeba malátnost, není žádný důvod k panice. 

Z mého pohledu hodně psů pojídá trávu i z důvodu chutnosti - zvláště pak na jaře, když je tráva mladá a šťavnatá. Při delších procházkách, obzvlášť v horkém počasí, může být tráva pro psy zdroj hydratace. 

NEMOCNÝ PES_1

 

Kdy je zvracení u psů problém?

Pokud je ale zvracení zbarvené do zelenožluté barvy a doprovází jej i stejný odstín výkalů, tak se nejčastěji může jednat o zánět slinivky.  

Prvním krokem k vyřešení tohoto problému je vyšetření u veterináře. 

Druhým krokem je přehodnocení psího jídelníčku - konkrétně odlehčená varianta krmiva s nízkým obsahem tuků. Protože pokud má pes problémy se slinivkou, jeho organismus nedokáže trávit tuky, tělo se brání a vnějším projevem je právě zvracení a průjem. 
TIP: https://www.alergickypes.cz/healthy-gut-travici-enzymy/

Jedním z řešení, které nám báječně funguje při řešení zánětlivosti, je Lichořeřišnice.
https://www.alergickypes.cz/lichorerisnice/

Některé psy trápí “ranní nevolnosti” neboli  zvracení na lačno. 

Pes je od přírody přizpůsobený, že nemusí mít neustále plný žaludek. Je zvyklý hladovět, proto ranní zvracení není něco, nad čím bychom měli mávnout rukou. 

S největší pravděpodobností je to známka, že má pes oslabený organismus. A to z důvodu, že mu nesedí něco v jeho současném jídelníčku. Může to být “drobná” potravinová intolerance. Jednoznačně to ale je problém k řešení. Nejspolehlivější a nejrychlejší cestou, jak u psa zjistit potravinovou intoleranci je eliminační dieta.

Také není od věci nechat psovi zkontrolovat štítnou žlázu. 

 NEMOCNÝ PES_2

 

Zvracení u psa může být ale také příznakem zdravotních problémů, jako:

  • zánět žaludku,
  • zánětlivá onemocnění střev,
  • onemocnění jater,
  • onemocnění ledvin,
  • paraziti,
  • infekce (bakteriální, virové nebo houbové),
  • cukrovka,
  • úraz hlavy.

Objeví-li se u psa zvracení s obsahem krve, nesnažte se o žádné domácí diagnózy, ale okamžitě vyhledejte pomoc veterináře. Může se jednat o krvácení do žaludku. 

Zvracení společně s dalšími potížemi jako: 

  • průjem, 
  • záněty, 
  • svědivost kůže, 
  • vypadávání srsti,
  • slzení očí a rýma,

může být projevem potravinové intolerance. Vyloučíme-li zavčas složky, které způsobují u psa intoleranci a harmonizujeme střevo, můžeme se časem vrátit i ke složkám, které v minulosti způsobovaly problém.
TIP: https://www.alergickypes.cz/fido-s-flora-probiotikum-pro-vaseho-psa/

 

NEMOCNÝ PES_3

 

Nejjednodušší a nejrychlejší cesta k odhalení potravinové intolerance či alergie u psa je eliminační dieta. 

Pomoci svému psovi od nepříjemných projevů intolerance případně alergie můžete kliknutím na tlačítko "Výběr balíčků" níže.