POZOR AKCE: granule FARM FRESH 15 kg + 2kg ZDARMA granule FARM FRESH 12 kg + 1,5 Kg ZDARMA jen do konce dubna nebo do vyprodání :)

Svědivost u psů

Nadměrná svědivost u psů, příčiny a prevence.

Nadměrná svědivost u psů, známá také jako pruritus, je nepříjemná komplikace, která může postihnout i naše čtyřnohé parťáky. Když se pes často drbe a škrábe může to být známkou, že něco není v pořádku. Doporučujeme tento problém nepodceňovat. Pokud totiž svědivost u psů nebudeme řešit včas,  můžete to mít negativní vliv na jejich zdraví a pohodu.

V tomto článku si přiblížíme ty nejčastější příčiny nadměrné svědivosti u psů a podíváme se na to, jak se s nimi vyrovnat.

svedivost_1

Časté příčiny nadměrné svědivosti u psa:

Alergie:
Alergie na potraviny, roztoče, blechy, pyly nebo chemické látky mohou způsobovat svědění a podráždění kůže psa. Někteří psi mohou trpět sezónními alergiemi, zatímco u jiných mohou být alergie celoročním problémem.

Kožní onemocnění:
Různá kožní onemocnění, jako je například atopická dermatitida, bakteriální nebo plísňové infekce, mohou způsobit svědění a zhoršení stavu kůže.

Suchá kůže:
Nedostatečná hydratace kůže může vést k jejímu svědění a podráždění.

Ekzém:
Ekzém je zánět kůže, který často hodně svědí.

Stres:
U některých psů může stres způsobit, že se pes častěji drbe či si vykusuje packy. Tímto ventiluje svůj stres.

Paraziti:
Napadení blechami, klíšťaty nebo vši, může způsobit silné svědění a nepohodlí.

Dermatofytóza:
Je plísňová infekce, která může postihnout kůži, srst a drápy psa. Může docházet i ke ztrátě srsti. Jedná se většinou o kruhovitá ložiska, s obvykle výraznějším zarudlým lemem a světlejším středem.

Kontaktní alergie:
Některé chemické látky obsažené v domácích čistících prostředcích nebo kosmetice mohou vyvolat alergickou reakci na kůži psa.

 svědeni_3

Jak můžete pomoct svému psovi od svědění?

Navštivte veterinárního lékaře a to co nejdříve. Ten by měl provést důkladné vyšetření a určit příčinu svědění.  Určení příčiny je někdy bohužel zdlouhavý proces a není radno ho podceňovat.

Dodržujte doporučení veterináře:  Jakmile veterinář zjistí příčinu svědění,  dodržujte zvolenou léčbu.

Koupel s přírodními šampony: Používejte a ošetřujte kůži psa  šampony speciálně navrženými pro psy s citlivou nebo svědivou kůží. Šampóny by měly být bez chemie.

Vhodná strava: Zkuste vybrat kvalitní krmivo, které je vhodné pro psy se sklony k alergiím. Vybírejte krmiva bez chemie s co nejjednodušším složením. Zaměřte se na monoproteinové krmiva (jeden druh masa).

Eliminace alergenů: Pokud byla diagnostikována alergie, snažte se minimalizovat kontakt psa s alergenem, což může zahrnovat změny v potravě, prostředí nebo rutinní péči.

Prevence parazitů: Pravidelně ošetřujte svého psa proti blechám, klíšťatům a vším. Prevence je důležitá pro udržení zdravé a srsti.

Poskytněte prostředí bez stresu: Snažte se minimalizovat stresové situace, které mohou ovlivnit vašeho psa. Důležitá je pravidelná fyzická aktivita, správné cvičení a dostatek pozornosti od členů rodiny.

 svedivost_2

 

Nadměrné svědění  u psa může být známkou různých problémů. Je tedy důležité se na ně zaměřit a vyhledat veterinární péči co nejdříve. Dodržováním doporučení veterináře a vhodná péče pomohou zmírnit svědivost u vašeho psího parťáka.